Sint-Lambertuskerk

Ca. 12 appartementen, ca. 8 nieuwbouwwoningen

Cromvoirt

Het eerste transformatieproject voor Wonen à la Carte is meteen uniek: de Sint-Lambertuskerk in Cromvoirt wordt verbouwd tot ca. 12 appartementen. Op het terrein erachter worden nog eens (circa) acht grondgebonden woningen nieuw gebouwd. De kerk in neogotische stijl dateert uit 1888. Het ontwerp - voor de kenners: een driebeukige kruisbasiliek - is van de hand van de Duitse architect Carel Weber, die meer kerkgebouwen tekende. Nu het bisdom zijn zegen heeft uitgesproken over de verkoop heeft de ondertekening van het contract inmiddels plaats gevonden.

Doelstelling van Wonen à la Carte is om recht te doen aan de bijzondere betekenis van de kerk en de locatie, middenin het hart van Cromvoirt (gemeente Vught). Het kerkgebouw zal dan ook zoveel mogelijk in zijn vorm behouden blijven. Daarvoor volgen nog gesprekken met alle betrokken partijen om een breed gedragen plan neer te leggen. Het project moet meerdere doelgroepen bedienen, van starter en gezin tot senior. Ook dient het bestemmingsplan te worden gewijzigd.

MK Architecten, specialist in het transformeren van kerken, is de verantwoordelijke architect, de nieuwbouw en de landschappelijke inpassing daarvan komen voor rekening van Blauw Architecten. Al eerder ontwierp dat bureau het plan Kop van Parijsch in Culemborg voor Wonen à la Carte. In het bouwteam komt belangrijke ervaring in de transformatie van monumentale panden van aannemer De Bonth van Hulten.