Parkrijk Parkrijk

Parkrijk

22 Eengezinswoningen

Rijswijk

Aantal woningen: 22
Woningtypen: eengezinswoningen; woonoppervlakte 125-180 m2; kavelgrootte 125-130 m2
Tijdsperiode: opgeleverd in oktober 2018
Architect: BDC Architecten
Aannemer: Dura Vermeer Bouw Zuid West

Parkrijk is een deelplan van RijswijkBuiten, de uitbreidingslocatie tussen Rijswijk en Delft. De bouwlocatie ligt aan de Prinses Beatrixlaan die de twee steden verbindt. De woningen op deze locatie hebben achtertuinen op het noorden en bestaan uit drie woonlagen met een plat dak. Bedoel je de bestaande woningen? ‘Een moeilijke locatie voor de afzet van woningen’, vonden andere partijen. Wonen à la Carte ging de uitdaging aan. Op basis van het concept van mede-opdrachtgeverschap zijn 22 woningen ontwikkeld, verdeeld over twee bouwblokken. Naast de berging aan de achterzijde heeft iedere woning een eigen parkeerplaats en opstelplek voor afvalcontainers in een mandelig gebied.

De variatie in gevels springt eruit: dankzij verschillende kleuren en details in het metselwerk, diversiteit in vormgeving van de kozijnen en uitbouwen. Een van de woningen is zelfs vergroot naar 180 m2 woonoppervlakte, door het uitbouwen van voor- en achterzijde over de drie woonlagen.

Andere voorbeelden van persoonlijke gerealiseerde wensen: een keuken in het midden van de woning, de woonkamer en keuken op de eerste verdieping en een badkamer met aangrenzende loggia. Twee woningen hebben een schuine kap boven de derde woonlaag. Een van de kopers heeft hier met de architect een open vliering ontworpen. Het resultaat: in de slaapkamer op de derde woonlaag is een hoog plafond met schuin dak zichtbaar en er is extra bergruimte boven de tweede badkamer gecreëerd. Deze snap ik niet helemaal in combinatie met de open vliering.