Officiële opening boerenerf Culemborg Officiële opening boerenerf Culemborg

28/03/2023

Officiële opening boerenerf Culemborg

Het is een woonconcept van vroeger, maar in deze tijden weer helemaal actueel: een erf dat een aantal bewoners met elkaar delen. Een modern voorbeeld werd op 21 maart in Culemborg ingewijd. Daar nam wethouder Monica Wichgers officieel Het Prijsse Erf in gebruik, met elf levensloopbestendige bungalows. Het concept is vooral gericht op vitale 55-plussers, die zo lang mogelijk zelfstandig bij elkaar willen blijven wonen.

Met Het Prijsse Erf spelen we in op een aantal behoeften van de doelgroep. Om langer op zichzelf te kunnen blijven wonen bestaat de mogelijkheid tot slapen en douchen op de begane grond. Ook hebben de woningen afmetingen die tegemoetkomen aan de wensen van een doelgroep die kleiner wil gaan wonen en alleenstaanden die het sociale aspect prettig vinden. Met opzet is gekozen voor ‘grondgebonden’ wonen: veel 55-plussers willen wel verhuizen naar een kleinere woning, maar willen niet de tuin missen zoals bij een appartement het geval is. Door bewoners deze opzet te bieden, hebben ze de stap naar een kleinere woning gezet, waardoor de gewenste doorstroming in vele gemeenten op gang is gekomen.

Het boerenerf speelt een centrale rol in het project. Het erf is in co-creatie ingericht, in samenwerking met een tuinarchitect. De inrichting brengt vroeger en nu op een opvallende manier bij elkaar: een ouderwetse waterput, fruitbomen en een moestuin, maar ook deelauto’s. Hoe zeer het project tot de verbeelding sprak bleek wel uit de interesse. Vaak komen kopers voor negentig procent uit een straal van 10 km rondom een locatie. Dit concept trok kopers uit een flinke straal ver buiten Culemborg, omdat het niet veel voorkomt in Nederland.

Het was aan wethouder Monica Wichgers van gemeente Culemborg om het erf ‘officieel’ in gebruik te nemen. Dat gebeurde door het doorknippen van een lintje en het overhandigen van een grote sleutel aan de oudste bewoners van het erf. Daarna nam Joubert Ockeloen, directeur van Wonen à la Carte, een aantal genodigden mee voor een korte bezichtiging van het woningtype De Melkstal waar de familie woont. Als blijvende herinnering schonk de ontwikkelaar een authentiek houten welkomstbord aan het begin van het erf.