Bouw van eerste villa’s in Het Kwintet aan de Langeweg feestelijk gestart Bouw van eerste villa’s in Het Kwintet aan de Langeweg feestelijk gestart

03/10/2023

Bouw van eerste villa’s in Het Kwintet aan de Langeweg feestelijk gestart

Het werd dinsdagmiddag een bescheiden feestje aan de Langeweg in Middelharnis: de start van de bouw van de eerste twee woningen in het project Het Kwintet. Bescheiden, omdat bijeenkomsten als deze eerder worden gehouden als een project geheel is verkocht. 

Aan de rand van het dorp staan nog drie villa’s te koop. Maar in de huidige tijd moet je flexibel zijn en bouwen wat er verkocht is en dus is er toch gestart met de bouw. Flexibiliteit is toch al wat dit project typeert. Het concept van het plan zijn woningen op basis van ‘mede-opdrachtgeverschap’: de architect tekent de basis, de koper kan de woning samen met die architect (Born Architecten) naar eigen idee vergaand aanpassen. Niet alleen aan de binnenkant, ook van buiten. Hoe ver die flexibiliteit gaat bleek wel bij de ontwikkeling van Het Kwintet. Arie-Jan en Rianne Jordens lieten hun oog vallen op bouwnummer 1, een woning die oorspronkelijk uit drie woonlagen zou bestaan. Hun wens om de woning iets kleiner te maken kon in overleg met de gemeente worden gehonoreerd. Door de kap al op de eerste verdieping te laten beginnen is de villa één woonlaag kleiner.

Sparringpartner voor de kopers

Ook Jan en Truus van Spronsen, kopers van bouwnummer 2, kwamen met eigen wensen: de keuken naar de achterzijde, de berging op een andere plek en een aparte ruimte voor een bijkeuken. In die wijzigingen had Marco Born, naamgever van Born Architecten, een belangrijk aandeel. Hij fungeerde niet alleen als architect van het plan, maar ook als sparringpartner voor de kopers om veranderingen in te passen in het ontwerp.

Gezellige bijeenkomst

Aan de rand van het dorp hadden ontwikkelaars Wonen à la Carte, De Langen & Van den Berg en bouwer SBB een feestelijke bijeenkomst op touw gezet. In een klein gezelschap werd het al snel gezellig: kopers Arie-Jan en Jan bleken in het verleden collega’s te zijn geweest. Ook was er wat familie van beide partijen aanwezig. Wethouder Daan Markwat van gemeente Goeree-Overflakkee heette hen welkom met een terugblik op de historie van de plek. In een korte toespraak keek Joubert Ockeloen nog even terug op de ontstaansgeschiedenis. ‘De bedoeling was om alle vijf de woningen in één keer te bouwen. Maar in deze tijd moet je flexibel zijn en moet je bouwen wat er verkocht is.’