startbouw Rijswijkse Vlechterij startbouw Rijswijkse Vlechterij

26/04/2024

Bouw levensloopbestendige woningen, vrijstaande villa en tweede ontsluiting op vaarwater in Rijswijksche Vlechterij gestart

Donderdag 25 april 2024 is een feestelijke dag voor de 9 kopers van de Rijswijksche Vlechterij. Zij gaven met wethouder Armand van de Laar (stadsontwikkeling) het startsein voor de bouw van hun nieuwe woning . In de Rijswijksche Vlechterij komen 8 levensloopbestendige woningen en 1 vrijstaande villa. Daarnaast komt er een tweede ontsluiting op het vaarwater tussen Sion en de Kerstanje Wetering en Noordhoornse Wetering.Dubbel voorbereid op de toekomst

Net zoals in de rest van RijswijkBuiten krijgen de woningen in de Rijswijksche Vlechterij geen gasaansluiting. De woningen worden in de winter verwarmd én in de zomer gekoeld met een duurzame warmtepomp. Elektriciteit wordt opgewerkt door zonnepanelen. In het ontwerp van de woningen is bewust gekozen voor duurzame onderhoudsarme materialen, zoals de houten gevel van de levensloopbestendige woningen. Dat geldt ook voor het groene sedumdak op de 8 levensloopbestendige woningen. Dit bijzondere dak zorgt voor verkoeling in de zomer, houdt regenwater vast en helpt zo de natuur een handje.

Bovendien zijn de levensloopbestendige woningen zo ontworpen dat de bewoners er in verschillende levensfases kunnen (blijven) wonen. Mede doordat de woningen beschikken over een slaapkamer en badkamer op de begane grond. Alle kopers hebben samen met de architect aan tafel kunnen zitten om onder de begeleiding van een woonconsulent hun persoonlijke woonwensen door te voeren in het ontwerp van hun woning.


Tweede ontsluiting op vaarwater

Wie in het buurtje De Eilanden van Sion (deelgebied Sion) woont is het vast opgevallen: aan de achtertuinen liggen veel sloepjes en boten. Meer dan we van tevoren hadden verwacht. En elk bootje vaart heen en terug over dezelfde route richting de nu nog enige ontsluiting op de Noordhoornse Wetering. Dit betekent dat het op sommige momenten druk kan zijn op het water. Daarom is besloten om tijdens de ontwikkeling van de plannen voor de Rijswijksche Vlechterij ook ruimte te maken voor de aanleg van een tweede ontsluiting op het vaarwater. Zo wordt het vaarverkeer straks verdeeld over twee routes. Een grote wens vanuit omwonenden van het water en wijkbewoners met een boot gaat hiermee in vervulling.


Planning

Tijdens de ontwikkeling van de Rijswijksche Vlechterij is de gemeente geadviseerd door Wonen à la Carte. De woningen zijn ontworpen door Zeinstra Verbeek Architecten en worden gebouwd door aannemer Van Houwelingen Rotterdam Bouw.

Als alles volgens planning verloopt worden de woningen in het tweede kwartaal van 2025 opgeleverd. In het tweede en derde kwartaal van 2025 wordt de ontsluiting op het water aangelegd, inclusief een nieuwe brug op de Sionsweg over het water.


Ga naar project website >