Bouw 1ste fase Wonen in Buyten gestart

06/10/2021

Bouw 1ste fase Wonen in Buyten gestart

De bouw van de eerste woningen in Wilderszijde in Bergschenhoek is afgetrapt met het slaan van de eerste paal voor deelplan ‘Wonen in Buyten’. Wethouder van den Beukel sloeg de eerste paal voor het deelplan Wonen in Buyten.

In Wilderszijde verrijst de komende tien jaar een toekomstbestendige woonwijk. Groen en klimaatadaptief met in totaal 2.600 tot 3.000 duurzame woningen, basisscholen, een gezondheidscentrum en kleinschalige commerciële voorzieningen om de hoek. 

Het startschot voor deelplan Wonen in Buyten heeft lang op zich laten wachten. Gemeente Lansingerland kampte voor de ontwikkeling van Wilderszijde onder meer lang met de naweeën van de kredietcrisis van 2009 en liep een forse rijksbijdrage uit de Woningbouwimpuls mis. Het is dan ook meer dan zomaar een eerste paal, zegt wethouder Jan-Willem van den Beukel. “Onze inwoners hebben lang moeten wachten en het geeft voldoening dat Lansingerland eindelijk Wilderszijde gaat invullen.”

Eerste heipaal

De start bouw is in het bijzijn van toekomstige bewoners officieel ingeluid. Na speeches van Jan-Willem van den Beukel en Corné Bok (directeur Ontwikkeling van Waal), was het tijd voor een officieel tintje: het slaan van de symbolische eerste heipaal. Kinderen die straks in de wijk wonen, hadden vooraf een van deze heipalen versierd. Van den Beukel sloeg de eerste paal voor 57 woningen uit fase 1 van dit plan: “Wilderszijde is belangrijk voor de toekomst van Lansingerland en de regio. Er is grote behoefte aan meer woningen. We voegen met Wonen in Buyten 144 koopwoningen in diverse typen toe.” Corné Bok: “Voor alle betrokkenen is dit een mijlpaal, want de totstandkoming van het plan is een aardige puzzel geweest.” Met deze knipoog kregen alle aanwezigen een puzzel van Wonen in Buyten als cadeau.

Deelplan Wonen in Buyten

In Wonen in Buyten komen in totaal 144 woningen bestaande uit rijwoningen, twee-onder-een-kapwoningen, vrijstaande woningen en vrije kavels waarop kopers hun eigen woning gaan realiseren. Fase2 bestaande uit 63 woningen is inmiddels ook al volledig verkocht; daarvan start de bouw naar verwachting einde van dit jaar. Fase 3 met 24 twee-onder-een-kapwoningen is op dit moment in verkoop. Aan project Wonen in Buyten werken verschillende partijen nauw samen, waaronder Waal, Wonen à la Carte, gemeente Lansingerland, Dé Woonexpert, Van Herk makelaardij, Schieland Borsboom makelaars en Wubben Chan architecten.

Wilderszijde: Groen en duurzaam wonen

In Wilderszijde wonen, werken, bewegen en ontspant mensen in het groen. In de wijk komt een aantrekkelijke mix van hoogwaardige, duurzame en betaalbare woningen met een dorps karakter. Van de ongeveer 2.700 woningen wordt een kwart sociale huur, 15% zal maximaal 254 duizend euro gaan kosten en nog eens 10% is op maximaal € 344 duizend euro (NHG grens inclusief duurzaamheidsmaatregelen) geprijsd. De andere helft komt in de vrije sector. Het wordt een wijk met prioriteit en ruimte voor fietsers en wandelaars, midden in de Randstad. Pal naast de nieuwe woonwijk liggen uitgestrekte polders met recreatiemogelijkheden en kunnen bewoners optimaal genieten van het buitenleven. Meer stadse voorzieningen zijn ook binnen handbereik.

Bestemmingsplan

Deelplan Wonen in Buyten valt onder het Masterplan Wilderszijde op basis van het bestaande bestemmingsplan. Voor het overgrote deel van Wilderszijde is het nieuwe bestemmingsplan in procedure. Na verwerking van de zienswijzen en het advies van de commissie MER stelt de raad naar verwachting het bestemmingsplan vast eind dit jaar.